Zdravlje iz ribe
Svježe iz ribnjaka PP Orahovice

Riba PP Orahovice nositelj je znaka „Živjeti zdravo“.
Znak dodjeljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo onim proizvodima koji zadovoljavaju kriterije propisane od strane Zavoda, a kojim se želi dodatno informirati potrošače i olakšati im izbor zdravih i kvalitetnih namirnica koje osiguravaju pravilnu prehranu.
Na temelju iscrpne analize prehrane čovjeka paleolitskog doba od prije više od 10.000 godina, skupina istraživača došla je do nedvojbenog zaključka kako su masne kiseline (omega-6 i omega-3) i njihov odnos u svakodnevnoj prehrani ključ zdravlja. Još davne 1956. godine dr. Hugh Sinclair sa Sveučilišta u Oxfordu izjavio je da je najveći broj bolesti civilizacije (koronarna bolest, tromboza, rak, dijabetes) izazvan poremećajem u metabolizmu masti. Najbolja prilagodba metabolizma masti postiže se konzumiranjem masne ribe, jer ona sadrži obilje omega-3 masnih kiselina (EPA, DHA). Ako se tome doda i treća iz te skupine – linolna masna kiselina (primjerice iz lanenog sjemena /ALA/), onda smo učinili sve za vlastito zdravlje.
Treba napomenuti da ljudsko tijelo ne raspolaže enzimom koji razlaže dvostruke veze masnih lanaca većih od 10 ugljikovih atoma, što znači da se oni redovito moraju unositi hranom jer se ne mogu sami stvoriti u organizmu. Te su masne kiseline ključne u metabolizmu i presudne za dobro zdravlje.
Među spomenutim masnim kiselinama posebno je važna DHA. Ona sudjeluje u funkcioniranju živčanog tkiva, mrežnice i mozga, dakle ključna je za kognitivnu funkciju mozga, memoriranje, vizualno razlikovanje itd.
Također je važno naglasiti da su omega-3 masne kiseline ključne za stanične membrane – ako ih nema dovoljno u opskrbi, trpe sve stanice, a time tkiva i organi.

Svježi šaran u 100 g sadrži:
75,8 g vode, 18 g proteina i 4,8 g masti. Obiluje vitaminima i mineralima. Od vitamina sadrži vitamin A, E, vitamine B skupine, a od minerala natrij, kalcij, željezo i cink. Bogat je kalijem i fosforom. Energetska vrijednost šarana relativno je visoka, tako da 100 g jestivog dijela sadrži 531 kJ ili 127 kcal.
Osim što je vrlo ukusno, s nutritivnog gledišta, meso šarana vrlo dobar je izbor. Jela pripremljena sa šaranom imaju svoju nutritivnu vrijednost, naročito zato što je meso šarana bogato proteinima, koji sadrže vrijedne aminokiseline.
Meso slatkovodne ribe dobar je izvor vitamina (A, E i B skupine) i minerala (kalij, fosfor), a sadrži elemente u tragovima, npr. molibden, selen i kobalt, koji su važni za normalno funkcioniranje organizma.
Vitamini A i E pripadaju u prirodne antioksidanse. Vitamin A važan je za vid, zdravu kožu, kosu i sluznice, a vitamin E za rad imunološkog i endokrinog sustava, zaštitu od ateroskleroze, zacjeljivanje rana, a može smanjiti i opasnost od srčanih bolesti te spriječiti prerano starenje kože.
Vitamini B skupine djeluju kako bi potaknuli metabolizam, rast i diobu stanica te poboljšali rad imunološkog i živčanog sustava. Zajedničkim djelovanjem mogu suzbiti stres, depresiju, bolesti srca i krvnih žila.
Kalij i fosfor igraju važnu ulogu u organizmu. Kalij regulira razinu pH, od koje ovise brojne druge tjelesne funkcije, primjerice krvni tlak, a također je neophodan u metabolizmu proteina i ugljikohidrata.
Fosfor, drugi najzastupljeniji mineral u tijelu, važan je za oblikovanje i zdravlje kosti. Potiče stezanje mišića i pridonosi rastu i obnavljanju tkiva, proizvodnji energije, prijenosu živčanih impulsa te radu srca i bubrega.
Kupovanje i čuvanje
Ako niste strastveni ribič, koji šarana, uz strpljivo čekanje, ulovi mamcem na udici, možete ga odabrati i kupiti u svakoj boljoj ribarnici. Ovo je jedina riba koja se u ribarnicama drži živa, ali je možete kupiti i cijelu držanu na ledu ili već narezanu na odreske.
Kao i kod svake druge ribe, svježina šarana prepoznaje se po prozirnosti očiju, boji škrgi, mirisu i čvrstoći. Izvana ima vrlo malo ljuski, a meso je bijelo i malo crvenkasto oko kosti. Najbolji su dvogodišnji šarani težine 1-2 kg.
Svježe kupljeni šaran koristite odmah, ili najkasnije do 2 dana od kupnje. Čuvajte ga u hladnjaku na 4°C, a u zamrzivaču najviše do 6 mjeseci.

Kuharica
Dvjesto godina od objave prve hrvatske tiskane kuharice, svećenika i profesora Ivana Birlinga, „Nova z-skup szlozena zagrebecha szokachka kniga“, dva su mlada chefa, Dragan Dragojlović-Gaga i Tomislav Škunca-Škuf, u suradnji s PP Orahovicom odlučila pokazati kako se i danas može dobro i zdravo jesti.

Jedi što vrijedi
Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje znak proizvodima domaćeg porijekla i vrhunske kvalitete.







Recepti za pripremu
Nudimo vam odlične ideje za pripremu cijele ribe, odrezaka i fileta, ribljeg chipsa ili delicija od dimljene ribe. Za vas objedinjujemo najbolja tradicionalna jela poput šarana na rašljama i fiša, ali i nudimo suvremene mogućnosti pripreme…
